"Voeding is je medicijn"
Ontbijtrecepten
Pannenkoeken met blauwe bessen
Ingrediënten
HOUT
200 g speltmeel
Handvol blauwe bessen
2 tl wijnsteenzuurbakpoeder
Snufje kurkuma
VUUR
roomboter om in te bakken
AARDE
150 ml amandelmelk
1 el agavesiroop
METAAL
3 kleine eieren
snufje kardemompoeder
WATER
snufje zeezout

Bereiding
Splits de eieren en houd het eiwit apart. Meng het eigeel met de overige ingrediënten – behalve de blauwe bessen en de roomboter – tot een stroperig beslag. Laat minimaal tien minuten wellen. Voeg eventueel nog een beetje amandelmelk toe.
Was de bessen. Meng de helft van de bessen met het beslag. Klop het eiwit in een vetvrije kom stijf en meng het luchtig door het beslag.
Verhit de roomboter in een pan en doe per pancake twee eetlepels beslag in de pan. Bak pancakes van circa tien centimeter doorsnee en één centimeter dikte. Serveer de pancakes met de rest van de blauwe bessen en eventueel nog met extra agavesiroop.
Praktische richtlijnen
Eet regelmatig en in rust.
Kauw goed en vermijd haastig eten.
Begin de dag met een warm stevig ontbijt.
Eet gekookte of gestoomde voeding.
Beperk zuivel, suiker en rauw voedsel.
Drink geen koude dranken.
Stem je voeding af op je constitutie en het seizoen.
Gezonde ontbijt tips
Een goed ontbijt is volgens TCM essentieel om de spijsvertering op gang te brengen, de Milt te versterken en de Qi voor de dag aan te vullen. Hier volgen praktische tips:
-
Kies voor warme, gekookte voeding: Dit ondersteunt de Milt en voorkomt dat het lichaam energie moet gebruiken om koude voeding te verwarmen.
-
Vermijd rauwe, koude of bewerkte voeding: Zoals yoghurt, koude smoothies of ontbijtgranen met koemelk.
-
Gebruik licht zoete smaken en neutrale ingrediënten: Zoals pompoen, gierst, rijst of havermout.
-
Voeg kruiden toe voor extra ondersteuning: Gember, kaneel, kardemom en nootmuskaat versterken de spijsvertering.
-
Eet in rust en met aandacht: Dit bevordert een goede opname van voedingsstoffen.
-
Pas je ontbijt aan op het seizoen:
-
Lente: gierstpap met groene appels en munt
-
Zomer: rijstpap met peer en munt (licht gekoeld maar niet koud)
-
Herfst: havermout met pompoen en kaneel
-
Winter: zwarte rijst congee met dadels, gember en walnoten
-


Warme Ontbijtrecepten volgens TCM
1. Gierstpap met appel, kaneel en rode dadels
Versterkt Milt en Bloed, harmoniserend en licht verwarmend.
Ingrediënten:
-
50 g gierst
-
1 appel (geschild en in stukjes)
-
3–4 rode dadels (ontpit)
-
½ tl kaneel
-
400 ml water
-
Optioneel: beetje zwarte sesamzaad of walnoten
Bereiding:
-
Spoel de gierst goed af.
-
Breng samen met het water, appel en rode dadels aan de kook.
-
Laat 20-25 minuten zachtjes koken tot het zacht en romig is.
-
Voeg kaneel toe en serveer warm.
2. Zwarte rijst congee met gember en walnoten
Verwarmend, voedt Nier-Yin en Bloed, ideaal voor de winter.
Ingrediënten:
-
50 g zwarte rijst
-
2 plakjes verse gember
-
1 el walnoten (gehakt)
-
500 ml water
Bereiding:
-
Spoel de zwarte rijst goed en week indien mogelijk een nacht.
-
Kook de rijst met water en gember op laag vuur (30–40 min) tot een zachte pap ontstaat.
-
Voeg walnoten toe op het einde. Eventueel zoeten met beetje dadelsiroop.
3. Zoete aardappel-havermoutpap met gember
Verwarmend, versterkt de Milt en voedt Qi.
Ingrediënten:
-
40 g havermout
-
½ zoete aardappel (geraspt of in kleine blokjes)
-
½ tl verse geraspte gember
-
1 tl sesampasta (optioneel)
-
300 ml havermelk of water
Bereiding:
-
Kook de havermout met de zoete aardappel en gember in de melk of het water.
-
Laat zachtjes sudderen tot de aardappel gaar is.
-
Roer er eventueel sesampasta door voor extra voeding.
4. Hartige rijstsoep met pompoen en linzen
Tonifieert Qi en verwarmt zacht het centrum.
Ingrediënten:
-
50 g gekookte rijst
-
100 g pompoen (in blokjes)
-
2 el rode linzen
-
1 tl misopasta
-
500 ml water of bouillon
-
Snufje gemberpoeder of vers geraspt
Bereiding:
-
Breng water, rijst, linzen en pompoen aan de kook.
-
Laat 20–25 minuten zachtjes koken tot alles zacht is.
-
Voeg miso en gember toe aan het einde. Niet meer koken na toevoegen van miso.
5. Kruidige quinoa-pap met peer en kardemom
Voedt Yin, licht verkoelend, ideaal voor de herfst.
Ingrediënten:
-
40 g quinoa (wit of gemengd)
-
1 peer (in blokjes)
-
1–2 kardemompeulen of snufje poeder
-
400 ml water of rijstmelk
Bereiding:
-
Spoel quinoa goed en kook met het vocht en kardemom 20–25 minuten.
-
Voeg peer toe en laat nog even meekoken.
-
Eventueel wat zwarte sesam of leliebol toevoegen.


Voeding is in de Chinese geneeskunde een essentieel en krachtig middel om gezondheid te ondersteunen. Door dagelijks bewust om te gaan met wat we eten, afgestemd op ons lichaamstype, het seizoen en eventuele klachten, kunnen we preventief werken aan balans en vitaliteit. TCM leert ons dat we met simpele ingrediënten en respect voor onze interne en externe natuur ons lichaam kunnen voeden als medicijn. Zo wordt elke maaltijd een kans voor heling, onderhoud en harmonie.
In een tijd waarin velen zoeken naar natuurlijke manieren om gezondheid te behouden of herstellen, biedt de voedingsleer van TCM een rijke, eeuwenoude bron van wijsheid die vandaag de dag nog even relevant is als toen.